Rue Montorgueil

rue Montorgueil

Warto przejść się ulicą Montorgueil która biegnie spod Kościoła Świętego Eustachego przy Halach, stacja metra Châtelet les Halles.

Ulica Montorgueil to historia i tradycja ale również dzisiejszy styl życia Paryżan.

Ta ulica jest sercem dzisiejszej dzielnicy Hal, nawet jeżeli Hale nie są już „brzuchem Paryża „ a centrum handlowym z odzieżą, butami itp.

Możemy tu zobaczyć siedzących na tarasach kafejek, kupujących bagietkę, mięso , ryby ,spacerujących z dziećmi.

Ala mere de famille         Boucherie

Na ulicy Montorgueil znajduje się bardzo sławna restauracja „L’escargot” – Ślimak- z dekoracją w stylu Drugiego Cesarstwa (Second Empire).

 

L'escargot

Wcześniej nosiła nazwę „Złoty Ślimak” stad piękny , tłusty i złoty ślimak nad wejściem.

L'Escargot enseigne

Specjalnością zakładu są , rzecz jasna, ślimaki, ale wybór dan jest zróżnicowany.           Jadali tutaj Proust , Dali, Sarah Bernard.

L'Escargot menu

Jedna z najstarszych cukierni Paryża, Stohrer, powstała na tej ulicy w 1730 roku. Figuruje na liście francuskich zabytków ze względu na malowidła które wykonał w jej wnętrzu w 1860 roku Paul Baudry – dekorator Opery Garnier.

Patisserie Stohrer

Alzacki cukiernik Nicolas Stohrer przyjechał do Wersalu za Marią Leszczyńską gdy ta poślubiła w roku 1725 Ludwika XV, młodego króla Francji.

Pięć lat później Stohrer założył cukiernię w sercu Paryża.

Wiadomo że ciastko zwane we Francji „baba au rhum” Francuzi zawdzięczają Leszczyńskim. Stohrer wymyślił to ciastko jeszcze w Polsce.

Stohrer

Na początku ulicy mamy kilka osiemnastowiecznych fasad.

Fasada 18eme                           Fasada 18

Piekarnia „Le pain quitidien” – „ Chleb codzienny” i „Café du Centre” to bardzo popularne restauracje. Bistro z okresu międzywojennego „Le Grille Montorgueil” podaje tradycyjne dania. Bywał tu General de Gaulle, kręcono filmy.

Pod numerem 26 „Bistrot Burger” odpowiada aktualnej modzie na hamburgery , podobno najlepsze je się w Paryżu.

Wielka sławą cieszy się restauracja „Au Rocher de Cancale”, bardzo uczęszczana w dziewiętnastym wieku. Bywali tu nawet bohaterowie powieści Balzaka. To pierwsze miejsce gdzie dowożono ostrygi z Cancale nad Kanałem La Manche. Dziś można tu wypić kawę ale również zjeść.

Au rocher de cancale

Trzy lata temu bywalcy ulicy Montorgueil , jej tradycyjnych knajpek, miłośnicy jakości kuchni francuskiej protestowali przeciwko otwarciu Mc Donalda.

Na rogu

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Co nowego w Paryżu?. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s