JEŻELI SZAMPAN TO TYLKO FRANCUSKI

photo-84

Francuzi mówią o nim pieszczotliwie « bąbelki » (bulles).

To wino z bąbelkami o złotym kolorze towarzyszy nam gdy świętujemy coś miłego, wesołego, szczęśliwego. Szampan budzi zmysły i otwiera apetyt. Dlatego nie tylko przy deserze ma swoje miejsce, może być podany na « apéritif » poprzedzający posiłek.

photo-80

Ściśle określone terytorium regionu Szampanii obejmuje departamenty Aube, Aisne, Marne i Seine i Marne, największy obszar winnic znajduje się w departamencie Marne. Całość to 150 spółdzielni (kooperatyw) , 15000 producentów, długość piwnic w Szampanii przekracza 250km.

photo-81

Uprawa wina jest wcześniejsza niż podbój Galii przez Rzymian i na terenie Szampanii uprawiano wino od zamierzchłych czasów. Według legendy święty Remi podarował królowi Franków, Klodwigowi beczkę wody, która zamieniła się w wino. Klodwig przyjął chrzest w 499 roku naszej ery ale raczej nie z powodu beczki wina. Natomiast wino miało mu pomóc pokonać Wizygotów. W sercu Szampanii znajduje się miasto Reims z katedrą w której koronowano królów Francji a zapraszani na koronację goście poznali wcześnie szampańskie wino.

photo-83

To Dom Pérignon (1638 -1715), benedyktyński mnich wymyślił proceder zamiany zwykłego wina w musujące bąbelki, odkrywając przypadkiem fermentację. To może znowu część legendy, ale w XVIIIstym wieku szampan na pewno gościł na stole królewskim w Wersalu i stał się bardzo modny wśród arystokracji. Dziś, wytwórnia Dom Pérignon należy do jednego z najsławniejszych « domów szampana ».

photo-85

Produkcja szampana jest długim procesem. Winobranie ma miejsce we wrześniu, odbywa się bez użycia maszyn i po pierwszej fermentacji w beczkach, na wiosnę, szef każdej piwnicy komponuje swoją mieszankę na którą składa się kilka win, często z różnych lat. Z tej mieszanki powstanie szmpan bez rocznika , bardzo wytrawny (brut) , wytrawny (sec) lub pół wytrawny (demi-sec). W latach wyjątkowych produkuje się szampana rocznikowego, z najlepszej jakości winogron. Wtedy rocznik figuruje na butelce, a więc butelka z rocznikiem to szampan najwyższej klasy.

photo-89

Przed drugą fermentacją dodaje się regionalne fermenty i małą ilość cukru, wlewa wino do butelek, które po zakorkowaniu spoczną na skośnych półkach z otworami w piwnicach z kredowej skały i pozostaną tu trzy lata, pięć lat w przypadku  rocznikowych . Wino pokrywa się osadem i żeby się go pozbyć , przez kilka tygodni dokonuje się codziennie rotacji butelek, po to by osad opadł w kierunku szyjki . W końcowej fazie, butelki ustawione teraz korkiem w dół zostaną silnie schłodzone w okolicy korka . Powstały lód oddziela osad od wina, po otwarciu butelki z wielkim hukiem wyskakuje. Następuje ostateczne zakorkowanie naturalnym korkiem o charakterystycznym kształcie grzybka, obwiązanym metalowym drutem, zwanym we Francji kagańcem, który podobno też wymyślił mnich Dom Pérignon.

photo-88

Szampana należy przechowywać w temperaturze 10 – 12°C z dala od światła i od przeciągów oraz nie dłużej niż 10 lat, choć zdażają się amatorzy « podstarzałego » szampana.

Przed podaniem , butelkę szampana schładza się w wiaderku z wodą i lodem do 6 – 8°C, lepiej nie w lodówce a już na pewno nie w zamrażalniku który szampana « złamie ».

Świętokradztwem jest mieszanie szampana w kieliszku łyżeczką, czy biszkoptem żeby « przegonić » bąbelki. Kto nie lubi bąbelków, musi wybrać inne wino.

photo-87

Szampana podaje się często w pucharkach, ale najlepsze są wysokie, cienkie kieliszki (flety) a naj naj właściwsze tzw « verre tulipe » kieliszki w kształcie tulipana, zwężające się u góry, napełnione na wysokość dwie trzecie, nie więcej.

 

Ciekawostka : butelki szampana mają różne rozmiary od karłowatej do gigantycznej :

Ćwiartka (18,7cl) dla singla który samotnie spożywa elegancką kolację

Połówka (37,5cl) 2 kielichy

Klasyczny (75 cl) 6-8 kielichów

Magnum = 2 butelki klasyczne

Jeroboam : 4 butelki

Matuzalem : 8 butelek

Salmanazar : 12 butelek

Baltazar : 16 butelek

Nabuchodonozor : 20 butelek = 15 litrów

Każdy wybierze według potrzeb.

Czin , jak mowia Francuzi, czyli na zdrowie !!!!!!

photo-91

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Co nowego w Paryżu?, Inne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s