Z targu do kuchni – Francuzi i jedzenie.

Przespacerowałam się trochę dłużej po targu, jesienny targ jest wyjątkowo malowniczy. Francuzi przywiązują dużą wagę do dobrego jedzenia.

Sliwki wegierki                        Warzywa 1

Napisałam już dawno na moim blogu poniższy tekst który przytaczam  żeby jeszcze raz przypomnieć że gastronomiczny posiłek Francuzów wpisano w 2010 roku na listę dziedzictwa ludzkości UNESCO.

Francuzi przy stole

Francuzi spędzają dziennie 2 godziny i 22 minuty na jedzeniu oraz 1 godzinę i  12  minut  na gotowaniu.                                                                                                                          Ulubione : chleb, ser, kluski.                                                                                                  Bardzo modne są dziś Sushi.                                                                                                     Nigdy nie kończy się sukces słynnego sandwicza „jambon-beurre”, z masłem i z szynką.

W listopadzie 2010  wpisano na listę UNESCO, listę dziedzictwa ludzkości, gastronomiczny posiłek Francuzów.

To nie kluski ani sandwich z szynka . To posiłek w gronie rodziny lub przyjaciół w ważnych momentach : śluby, narodziny, urodziny, sukcesy życiowe itp.

Jest to przyjęcie które umożliwia  Francuzom ich ulubioną praktykę „bien manger” – dobrze zjeść i „bien boire”  dobrze wypić.

Najważniejsze w takim przyjęciu to spotkać się razem, zjeść coś pysznego – to ta tak właściwa Francuzom harmonia między człowiekiem a smakołykami na stole.   I to nie jest improwizacja, proszę posłuchać :

Konieczny jest  staranny dobór dań a zatem zakup dobrych produktów, oczywiście miejscowych i sezonowych, odpowiedni dobór win, bo trunkiem przy francuskim posiłku gastronomicznym będzie zawsze wino, ważna jest dekoracja stołu. Może być bardzo prosta ale musi mieć swój styl. Na koniec gesty i pomruki, nie żartuję, to prawda : trzeba to powąchać, tamtemu się przyjrzeć, wszystko zachwalać. To nie są nieszczere komplementy :  przyjmujący dokłada starań żeby goście byli zadowoleni i oni są zadowoleni, wyrażają to, bo Francuzi przy stole dużo dyskutują, jak wszyscy, ale część rozmowy poświęcona jest temu co jedzą.

Typowy, gastronomiczny posiłek francuski  to powtarzający się schemat : sympatyczne alkohole na aperitif, następnie co najmniej cztery dania : przystawka –entrée-  , ryba lub mięso, albo ryba i mięso,  warzywa, sery francuskie i deser. Przestrzega się pewnego ceremoniału jedzenia, to pozwala przekazać tradycje dzieciom i młodym, ale przede wszystkim zacieśnia więzy rodzinne, ale też społeczne.

Może dlatego Francuzi chodzą uśmiechnięci, każdy ma w perspektywie jakieś miłe « przyjątko » w gronie ludzi którzy są mu bliscy.

A żeby cos ugotować trzeba przejść się na targ.                                                                To tutaj dostaniemy najlepsze produkty.    Świeże, sezonowe, bezpośrednio od producenta.

Warzywa 2    Ziemniaki 2   Warzywa Cukinie  Mieso

Zaczął się właśnie sezon grzybów . Oto, poniżej,  dowód że Francuzi jedzą grzyby.

Grzyby 2                            Grzyby 3

Nawet muchomory, ale specjalne .

Grzyby muchomory

Na targu jest też drób i jaja.

Mieso drob                Jaja

Do dekoracji  stołu kwiaty.

Kwiaty                   Kwiaty 2

Francuzi kochaja ryby .

Te z flagami to francuskie, najlepsze i najdroższe…

Ryby 2      Ryby 4

Są i ośmiornice i owoce morza.

Ryby 3               Ryby

W cukierni ciastka…

CiastkaBez targu nie ma we Francji dobrego posiłku.

                                               Bon appétit, smacznego.

Grzyby

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Co nowego w Paryżu?, Inne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Z targu do kuchni – Francuzi i jedzenie.

  1. Można tylko Francuzom pogratulować. O sztuce kulinarnej, o jedzeniu, targach, posiłkach, warzywach, zwyczajach … pisano wiele i z namiętnością (np. Zola w „Brzuch Paryża”). Barwność i tradycyjność tej strony życia Francuza jest godna pozazdroszczenia. Przypomina mi się rozbawienie w jaki wprawiłam rodzinę w Nancy przygotowując pomidory z cebulką i śmietaną – pomidory na słodko? A wizyta na paryskim targu mogłaby być częścią turystycznej trasy – kolorowej, zachwycającej, podniecającej … Halina

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s