Konkurs na najlepszą bagietkę w Paryżu

P1060399  P1060397

Rokrocznie ma miejsce w Paryżu konkurs na najlepszą bagietkę do którego przystępują piekarnie z różnych dzielnic miasta.

Bagietki oceniane są według sześciu kryteriów : smak, aspekt czyli wygląd, zapach, charakterystyczne pęcherzyki powietrza,  miąższ i stopień upieczenia.

Bagietka musi mieć około 65 cm długości ale nie mniej niż 55 cm i nie więcej niż 70cm, ma ważyć miedzy 250 a 300 g, nie wolno używać ulepszaczy. Zawartość soli nie może przekraczać 18 g na kilogram maki.

W konkursie brały udział 203 bagietki, 52 zostało od razu odrzuconych z powodu niewłaściwej wagi i długości.

W tym roku zwyciężyła piekarnia  o świetnej nazwy « Łakomy Raj » Paradis Gourmand, na ulicy Raymond Losserand pod numerem 156.

Piekarnia zwyciężająca w konkursie przez cały następny rok dostarcza bagietki do Pałacu Elizejskiego – rezydencji Prezydenta Francji.

P1060403   P1060400

P1060398   P1060402

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Co nowego w Paryżu?, Inne i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s